Biopotraviny

Sezónnost a lokálnost potravin ale není to jediné, co by nás mělo zajímat. Důležité je také to, jak bylo jídlo vyprodukováno a co se s ním dělo cestou na náš stůl. V tomto ohledu je jistotou označení „bio“, které mají výhradně potraviny pocházející z ekologického zemědělství. Bio nám zaručuje, že pěstitelé nezamořili krajinu – a tím pádem i naše jídlo – chemickými postřiky a svým zvířatům zajistili kvalitní krmivo a dostatek prostoru a pohodlí pro pastvu i odpočinek. Dále se do biopotravin nesmí přidávat umělá ochucovadla, barviva a zlepšovadla vůně, chuti a konzistence.

Některé výzkumy z poslední doby ukazují, že biopotraviny nemusí být nutně zdravější a výživnější, jiné svědčí o opaku. Důležité ale je, že si s nimi kupujeme jistotu – jistotu, že neposvačíme chemii a navíc přispějeme svou troškou k návratu života do krajiny a podpoříme slušné zacházení se zvířaty a udržitelné zemědělství

Biopotraviny poznáte podle následujících označení:

 

 

 

 

Související odkazy

Ekologické zemědělství
Biopotraviny

Zajímavé publikace a články 7.G