Dobré jídlo

Každý se jistě už sám přesvědčil, že gumový polotovar do mikrovlnky není pro naše chuťové buňky to pravé potěšení. Při představě dobrého jídla se nám spíš vybaví čerstvý salát, babiččin prázdninový koláč z letního ovoce nebo rajská omáčka z opravdu zralých, tmavě červených rajčat – tedy poctivé a voňavé jídlo bez náhražek, chemie či dalších průmyslových pomocníků. Nejsou to ale pouze naše chuťové buňky, které špatným nákupem trpí. Rozhodnutí o tom, jaké jídlo koupíme, má vliv nejen na nás samotné, ale i na společnost a přírodu, proto bychom měli jeho výběru věnovat velkou pozornost.

Při nákupu je dobré držet se několika základních pravidel a nakupovat:
1. Sezónní a lokální produkty
2. Produkty s označením „bio“
3. GMO free (nutné doplnit)

Nemožné, říkáte si? „V tomhle je mi nesmírně sympatické heslo vlivného amerického profesora Michaela Pollana: Jezte jídlo. Ne moc. Ne moc rovná se s rozumnou střídmostí a s tím, že upřednostním nákladnější kvalitu před levnou kvantitou,“ říká známý foodblogger Martin Kuciel (pan Cuketka), přední český znalec dobrého jídla

•    Kde hledat?
•    Maso
•    Vejce
•    Ryby