Šumavky 3/2014

Novinky ze Šumavy

OBSAH:

  1. Nový ředitel Národního parku Šumava chce chránit přírodu
  2. Miloš Zeman zase navrhuje národní park zrušit
  3. Ministr Brabec schválil plán péče a plánuje zpřístupnit první zóny turistům
  4. Vznikla nová platforma Šumava domovem
  5. 500 lidí přišlo na koncert pro šumavskou divočinu do Nahořan
  6. Dokument: Planeta Bison
  7. Šumava očima divoké ženy a film Divoké Bavorsko
  8. Fotopasti zachytily na Šumavě losa
  9. Světový kongres hleděl na Šumavu

1. Nový ředitel Národního parku Šumava chce chránit přírodu

Ministr Richard Brabec na jaře odvolal ředitele NP Šumava Jiřího Mánka (ODS), který porušoval zákony a prosazoval projekty, které by poškodily unikátní šumavskou přírodu.

Novým ředitelem pověřeným vedením národního parku se stal Pavel Hubený, který říká, že jeho cílem je chránit šumavskou přírodu a dodržovat zákony. A že o tom nehodlá jen mluvit prokázal záhy, když zrušil připravované projekty za 400 milionů Kč, které byly v rozporu se zákonem na ochranu přírodu nebo by šumavskou přírodu ničily. Například bufety u ledovcových jezer se tak stavět nebudou.  Více o jeho vizi, kam šumavský národní park směřovat, nejde v rozhovoru s ním na serveru Aktuálně.

Proti odvolání ředitele Mánka protestovala jihočeská ODS a nominovala ho do podzimních voleb jako kandidáta za Strakonicko. Předseda Strany práv občanů Jan Veleba kvůli tomu vyhlásil válku ochráncům přírody.

2. Miloš Zeman zase navrhuje národní park zrušit

Miloš Zeman komentoval návrh zákona o Národním parku Šumava – požaduje jej rovnou zrušit.

Přečtěte si, jak časopis Respekt shrnuje chování Zemana i Senátu, který schválil likvidační návrh zákona o NP Šumava a poslal jej k projednání poslancům: www.espekt.ihned.cz/externi-hlasy/c1-62447380-zemanuv-diktatorsky-sen-o-narodnim-parku

A my? Pokračujeme ve sbírání podpisů pod petici za dobrý zákon o NP Šumava. Na začátku září ji odevzdáme poslanecké sněmovně. Budeme rádi za Vaši pomoc – šiřte odkaz na petici nebo si ji vytiskněte a sbírejte podpisy.

3.  Ministr Brabec schválil plán péče a plánuje zpřístupnit první zóny turistům

Ministr Brabec schválil nový plán péče o NP Šumava. Ministerstvo sice opravilo řadu problematických návrhů, ale omezilo ochranu divoké přírody na pouhých 23 % rozlohy parku. Doufejme jen dočasně, protože současný návrh nezajišťuje dostatečnou ochranu nejcennějších částí Šumavy.

Nedávno pak ministr oznámil záměr otevřít první zóny turistům. Chvályhodný záměr. Expertní posouzení vlivu na chráněnou přírodu má říct, kde to je a není možné. Je to totiž mimořádně citlivá věc. Proč potřebuje tetřev klid a zničí nájezdy turistů  rašeliniště? A jak to celé tedy udělat? Přečtěte si to v našem komentáři.

4.  Vznikla nová platforma Šumava domovem

Ve Vimperku se sešlo na padesát občanů ze Šumavy, kteří se ohradili proti manipulativní kampani některých politiků a lokálních médií, a vyjádřili podporu novému řediteli národního parku Pavlu Hubenému. Zároveň se domluvili na vytvoření platformy šumavských spolků i jednotlivců, která bude pracovat na podpoře skutečného národního parku ku prospěchu přírody i lidí na Šumavě i v Pošumaví. Prohlášení a program platformy Šumava domovem najdete na www.sumavainfo.cz/sumava-domovem.

Jste ze Šumavy či Pošumaví a chcete se přidat? Napište na platforma.sumava2014@gmail.com.

5.  500 lidí přišlo na koncert pro Šumavskou divočinu do Nahořan

Druhý koncert pro šumavskou divočinu se povedl snad ještě lépe než ten první, který vyprodal Lucerna Music Bar v Praze. Na tenhle v Nahořanech přišlo 500 lidí. Do stodoly, kde se hrálo, se všichni ani nevešli, což naštěstí nevadilo. Neopakovatelnou atmosféru a vynikající výkony výborných muzikantů si vychutnejte ve fotoreportáži: www.obec.sumava.eu/index.php/sumava/102-zpravy/5178-my-sumavu-proste-nedame

6.  Dokument: Planeta Bison

Odhalení neuvěřitelné manipulace veřejného mínění. PR agentura Bison&Rose byla najatá bývalým ředitelem NP Šumava Janem Stráským a jeho tehdejším náměstkem Jiřím Mánkem za 1, 2 milonu Kč z peněz státní organizace, aby obhájila nezákonnou těžbu v oblastech divoké přírody. Jakých prostředků použila? Můžeme ještě věřit sdělovacím prostředkům, nebo jen tomu, co vidíme na vlastní oči? Podívejte se na dokument Planeta Bison.

7.  Šumava očima divoké ženy a film Divoké Bavorsko

Monika Michael píše o nádherném novém filmu Divoké Bavorsko – zrození pralesa. Film můžete zakoupit exkluzivně v našem e-shopu.

8. Fotopasti zachytily na Šumavě losa

Los evropský, jeden z největších savců Evropy, vážící až 700 kg, může být běžným druhem ve Skandinávii, ale ve střední Evropě je extrémně vzácný. Podívat se na šumavského krasavce z malé skupinky losů žijíích na Šumavě, můžete na stránkách Alka Wildlife a projektu Trans-Lynx.

9. Světový kongres hleděl na Šumavu

Postřehy z loňského Světového kongresu o divočině ve španělské Salamance najdete na www.denikreferendum.cz/clanek/16753-zdivoceni-evropy a v navazujícím článku v časopise Sedmá Generace mimo jiné i o tom, že divočina není jen o přírodě. Tištěnou Sedmou Generaci si můžete objednat na www.sedmagenerace.cz/predplatne.  

Světový kongres o divočině nakonec přijal speciální rezoluci k situaci v Národním parku Šumava. Předložili ji prezident Světové komise pro chráněná území (WCPA) Světového svazu ochrany přírody (IUCN) Ernesto Christian  Enkerlin Hoeflich z Mexika, ředitel Wildland Research Institute Steve Carver s kolegou Markem Fischerem z Velké Británie a ředitelka Propark Foundation Erika Stanciu z Rumunska. Její znění najdete na http://resolutions.wild10.org/wp-content/uploads/2013/10/res22_protecting-wilderness-in-sumava_final.pdf. Je stále aktuální. Celý svět se nyní dívá, zda dokážeme unikátní šumavskou přírodu ochránit.

Vše o kongresu najdete na http://wild10.org/en/.


Společně tvoříme srdce divočiny

Staňte se patronem roztomilého rysího kotěte, vzácného tetřevího kuřátka nebo malého stromečku, který se jednou stane letitým velikánem. Zkuste to zde.